Je hebt de term “contentmarketing” waarschijnlijk wel eens gehoord, maar je weet misschien niet helemaal zeker wat het is of waarom het belangrijk is. In deze blogpost verkennen we contentmarketing: wat het is, waarom het effectief is, en hoe je bedrijf het kan gebruiken om groei te stimuleren. Lees verder voor meer informatie!

Wat is contentmarketing?

Contentmarketing is een strategische marketingaanpak gericht op het maken en verspreiden van waardevolle, relevante en consistente content en artikelen om een duidelijk omschreven publiek aan te trekken en te behouden – en, uiteindelijk, om winstgevende klantenacties te stimuleren op diverse kanalen.

Met andere woorden, bij contentmarketing gaat het om het gebruik van informatieve, relevante content om je product of dienst te promoten. Het is een manier om vertrouwen en geloofwaardigheid op te bouwen bij potentiële klanten door hen gratis iets van waarde te bieden (een onderdeel van inbound marketing).

Wat is inbound marketing?

Inbound marketing is een manier om klanten aan te trekken door ze iets van waarde te geven – gratis informatie. In plaats van traditionele advertenties en “harde” verkooptechnieken (denk aan een telemarketer die je belt tijdens het avondeten) biedt inbound marketing je doelgroep iets waardevols dat ze willen of nodig hebben – en helpt hen op weg bij hun aankoopproces.

Contentmarketing vs. Traditionele reclame: Wat is het verschil?

Het is belangrijk om het verschil te begrijpen tussen contentmarketing en traditionele reclame, zodat je ze allebei zo effectief mogelijk kunt inzetten. Traditionele reclame richt zich op het leveren van een harde verkoop – meestal via onderbreking (bijv. pop-up advertenties) of directe berichtgeving (bijv. banner advertenties). Contentmarketing vertelt een verhaal dat onderwijst, vermaakt of beide – en levert alleen een zachte verkoop wanneer lezers al betrokken zijn en geïnteresseerd in wat je te zeggen hebt. Je wilt hier klanten tevreden stellen met nieuwe content en juiste informatie.

Waarom is een goede contentmarketing strategie effectief?

Er zijn een paar redenen waarom contentmarketing zo’n effectieve marketingstrategie is. Ten eerste is het een uitstekende manier om relaties op te bouwen met potentiële klanten. Als je gratis waardevolle informatie aanbiedt, geef je jouw doelgroep een reden om je aardig te vinden en te vertrouwen. Ten tweede kan contentmarketing je helpen om jezelf of je bedrijf als een autoriteit in je branche of niche neer te zetten.

Driving profitable customer action

Tenslotte helpt goede content je om verkeer naar je website of blog te leiden – wat uiteindelijk kan leiden tot meer verkoop of conversies. In Engels termen noemen we dit: ‘Driving profitable customer action’. Het gaat erom dat je een specifieke doelgroep met online marketing middelen op verschillende kanalen laat converteren.

Voorbeelden van marketing content

Nu we de vraag “wat is contentmarketing?” hebben beantwoord en we het verschil met traditionele media kennen, gaan we eens kijken naar enkele van de meest voorkomende soorten marketing content middelen:

 • Blogberichten 
 • Artikelen 
 • Video’s 
 • Podcasts 
 • E-book
 • Whitepapers 
 • Infographics

In je contentmarketing strategie is het van belang dat je de verschillende soorten content afwisselend gebruikt.

Hoe kan ik contentmarketing gebruiken?

Als je geïnteresseerd bent in het gebruik van contentmarketing om je bedrijf te laten groeien, zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Allereerst moet je ervoor zorgen dat de content die je maakt daadwerkelijk waardevol is – probeer niet alleen maar zoekwoorden in een blogpost of artikel te proppen; richt je op het maken van iets wat echt nuttig of interessant is voor je doelgroep. Ten tweede, richt je op het maken van content van hoge kwaliteit – zelfs als dat betekent dat je minder vaak publiceert dan je zou willen. Het is beter om één echt goede blogpost per week te publiceren dan vier middelmatige. Zorg er ten slotte voor dat je content goed geoptimaliseerd is voor zoekmachine optimalisatie (SEO) – dit helpt meer mensen je content te vinden als ze online zoeken naar relevante termen.

Contentmarketing is een geweldige manier om nieuwe klanten aan te trekken en je bedrijf te laten groeien – zorg er alleen voor dat je het goed doet!

Customer journey: waardevolle content om je doelgroep op het juiste moment te benaderen

Wanneer we praten over contentmarketing, praten we vaak over het creëren van waardevolle content om klanten te benaderen in verschillende fasen van hun customer journey. De klantreis is de ervaring die een klant heeft wanneer ze een product of dienst kopen – van het eerste contact met een bedrijf tot aan de aankoop en alles daar tussenin.

Content die geschikt is voor de klantreis kan verschillen, afhankelijk van waar je doelgroep zich in de klantreis bevindt. Voorbeelden van content die geschikt is voor verschillende fasen van de klantreis, vind je hieronder:

Awareness fase:

 • Blogberichten die belangrijke problemen aanpakken of trends bespreken
 • Whitepapers of e-books die de voordelen van je aanbod beschrijven
 • How-to video’s die laten zien hoe je product of dienst kan worden gebruikt

Consideration fase:

 • Productvergelijkingen en -reviews
 • Case studies die laten zien hoe je aanbod een probleem heeft opgelost voor een eerdere klant
 • Een lijst met functies van je aanbod
 • Webinars over hoe je aanbod kan worden gebruikt in een bepaalde situatie

Decision fase:

 • Een korte video (bijvoorbeeld videoadvertenties) die de voordelen van je aanbod samenvat
 • Een checklist met aankooptips
 • Een korte quickscan die klanten kan helpen bij het maken van een beslissing

Doelgroep actief voorzien van content gedurende de klantreis

De klantreis is een geweldige manier om te bepalen welke soort content je moet maken om verschillende doelgroepen te bereiken. Houd er rekening mee dat sommige klanten zich misschien niet altijd bewust zijn van hun klantreis – in sommige gevallen is het aan jou om ze te helpen bij het maken van een beslissing. Als je bijvoorbeeld verkoopt aan bedrijven, kan het zijn dat je klanten niet precies weten wanneer ze een aankoop moeten doen – in dat geval is het aan jou om hen door het beslissingsproces te loodsen met de juiste content.

Start vandaag nog met contentmarketing

Contentmarketing is een effectieve manier om nieuwe klanten te bereiken en je bedrijf te laten groeien – maar alleen als je het goed doet! Zorg ervoor dat de content die je maakt waardevol en van hoge kwaliteit is, en zorg ervoor dat je het optimaliseert voor SEO, zodat meer mensen het kunnen vinden als ze online zoeken. Als je deze tips volgt, ben je goed op weg naar succes met contentmarketing!

Ready for Freakin' good Frequent content? 🚀

Wil jij ook het verschil maken en opvallen met dagelijkse content? Neem contact met ons op en we helpen je graag verder.

doppio content marketing door Frequin