Waarom video het beslissingsproces van de consument beïnvloedt

Meer online verkopen door video? Yes! Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 90% van de videokijkers aangeeft dat productvideo’s helpen bij het maken van een keuze. Maar in hoeverre heeft video invloed op ons beslissingsproces? En hoe kan je als bedrijf hier het beste op inspelen? In dit artikel geven we je antwoord op deze vragen.

Het beslissingsproces

Als eerst kijken we naar het beslissingsproces van de consument. Deze bestaat uit de volgende 5 fases:

  1. Bewust worden van behoefte van de consument
  2. Informatie verzamelen over het product
  3. Vergelijken van de alternatieven
  4. Aankoopbeslissing
  5. Evaluatie na de koop

Fase 1: Bewustwording

In de eerste fase kun je door middel van video inspelen op het bewustzijn van de consument. We hebben allemaal wel eens een product gekocht na het zien van een video of advertentie, terwijl we daarvoor ons nog niet bewust waren dat we het product wilden hebben of nodig hadden. Vertrouwen van het merk speelt hierbij een grote rol. Dit is het eerste contact met de doelgroep, de consument leert je product en merk kennen. Het is belangrijk om de aandacht te trekken en betrouwbaar over te komen door in te spelen op emoties. Brand video’s of commercials helpen daarbij!

Fase 2: Informatie verzamelen

In de tweede fase verzamelt de consument informatie over het product of dienst wat hij of zij wil aanschaffen. Een unieke kans om jouw product te laten zien of uit te leggen! Zo koopt 64% van de consumenten eerder een product na het zien van productvideo’s. Het is daarom belangrijk dat de consument jou in gedachten houdt. Je hersenen onthouden dingen die jij belangrijk en leuk vindt, dit komt door het stofje dopamine wat kan vrijkomen als je een video bekijkt. Wanneer dopamine vrijkomt worden boodschappen tussen hersenen makkelijker doorgegeven. Je leert makkelijker en onthoudt het dus ook beter. Denk aan unboxing video’s, testimonials of productvideo’s. Omdat er tegenwoordig zoveel productaanbod is, wil de consument zo veel mogelijk informatie over het product om te kijken wel product het beste bij hen past. Door video wordt informatie gedetailleerder en betrouwbaarder, en het is een snelle manier van informatie verkrijgen. Precies wat de consument zoekt!

Video is een belangrijk onderdeel in de customer journey van de consument. Elke fase is anders, dus daar moet je goed rekening mee houden als je aan de slag gaat met content creatie. Als je dit goed onder controle hebt, kan dit voor je merk wel eens snel het verschil maken.’
Annette Aniba – Social Media Manager

Fase 3: Vergelijken van alternatieven

In fase 3 overweegt de consument alternatieven. Als consument wil je natuurlijk wel weten wat voor aanbieders er nog meer in de markt zijn en welk prijskaartje daaraan hangt. Video’s activeren gebieden in onze hersenen die verantwoordelijk zijn voor emoties en besluitvorming. Dit zorgt ervoor dat de consument jouw merk blijft herinneren, ook al hebben ze meerdere aanbieders onderzocht. Maar ook door het gebruiken van storytelling zal jouw consument de informatie sneller onthouden. Testimonial video’s met diepgang zijn zeer effectief om verkoop te stimuleren. Leg de focus op het verhaal van de video in plaats van op het verkopen van je product of dienst. You win!

Fase 4: Aankoopbeslissing

In fase 4 gaat de consument over tot aankoop. Video is hier de virtuele handdruk met de kijker. Koopbeslissingen worden genomen op basis van instincten en emoties. Ook in deze fase kan de consument nog afhaken, dus het is belangrijk om ze vast te houden. Zeven seconden voor een handeling plaatsvindt heeft het brein al besloten om dit uit te voeren. Dus de eerste seconden zijn belangrijk? Jazeker! Een video roept snel reacties op. Wanneer een persoon een aantrekkelijke video ziet zal dit positieve emoties losmaken. Zo is een persoon eerder geneigd om over te gaan tot aankoop. Een call-to-action moet je bezoekers dus prikkelen en aansporen tot het daadwerkelijk aankopen. Door video aan je pagina toe te voegen verkrijg je meer conversie!

Fase 5: Evaluatie na de koop

Klantrelatie is key! Iemand die klant is, wil je natuurlijk ook als klant behouden. Wanneer je een bestaande klant blijvend laat zien dat jouw product of dienst van waarde is, is de kans op een nieuwe conversie groter. Het is belangrijk om klanten aan je te binden en ze te blijven interesseren. Door veel content aan te bieden zal de klant je account gaan volgen en blijven volgen!

Kortom, video heeft veel invloed op ons beslissingsproces, zonder dat we het eigenlijk door hebben. Als je slim gebruik maakt van video, kun je op het beslissingsproces inspelen!

Ready for Freakin' good Frequent content? 🚀

Wil jij ook het verschil maken en opvallen met dagelijkse content? Neem contact met ons op en we helpen je graag verder.

doppio content marketing door Frequin