Elk bedrijf heeft een contentstrategie nodig. Content is onmisbaar voor het opbouwen van naamsbekendheid, het genereren van leads en het onderhouden van relaties. Je hebt een contentstrategie nodig die werkt voor jouw bedrijf, en vandaag laten we zien hoe je er een kunt maken. Dit stappenplan geeft je de hulpmiddelen die je nodig hebt om je eigen contentstrategie te ontwikkelen.

Wat is een contentstrategie?

Een contentstrategie is een plan voor de content die je online gaat publiceren. Je contentstrategie geeft richtlijnen over wat je moet schrijven, waar je het moet plaatsen en hoe je het kunt promoten.

Waarom heb je een contentstrategie nodig?

Een contentstrategie is belangrijk voor elk bedrijf, omdat content zo essentieel is voor online succes. Content helpt bij het opbouwen van je bedrijfsnaam, het genereren van leads en het onderhouden van relaties. Het is een krachtig marketingmiddel dat je kan helpen je doelstellingen te bereiken.

Stappenplan voor een contentstrategie

Lees hieronder de methodologie die wij al jaren gebruiken bij tevreden opdrachtgevers. Het is een eenvoudig door te werken proces in 8 stappen dat jouw organisatie kan helpen een eigen contentstrategie te creëren!

1. Begin met het bepalen van je doelen. Wat wil je bereiken met je content?

Voordat je kunt beginnen met het maken van content, moet je weten wat je ermee wilt bereiken. Wil je de naamsbekendheid vergroten? Websiteverkeer stimuleren? Verkoop stimuleren? Als je eenmaal een duidelijk beeld hebt van je doelen, kun je beginnen met het ontwikkelen van een strategie om ze te bereiken.

Als je bijvoorbeeld je naamsbekendheid wilt vergroten, zou je content kunnen maken die deelbaar is en interactie bevordert. Als je daarentegen verkeer wilt stimuleren, zul je je willen richten op het maken van content die rijk is aan trefwoorden en hoog scoort in zoekmachines. Door de tijd te nemen om vooraf je doelen te bepalen, ben je veel beter in staat om een succesvolle contentstrategie te ontwikkelen.

2. Bepaal wie je doelgroep is. Wie wil je bereiken met je content?

Zonder een doelgroep gaat je content verloren in de ether. Het is belangrijk om na te denken over wie je met je boodschap wilt bereiken voordat je begint met het maken van content. Houd in gedachten dat je doelgroep zo specifiek mogelijk moet zijn.

Richt je bijvoorbeeld niet op “vrouwen”, maar op “werkende moeders” Heb je eenmaal grip op je doelgroep, dan kun je beginnen je content af te stemmen op hun behoeften en interesses. Door te begrijpen tegen wie je praat, kun je er beter voor zorgen dat je content luid en duidelijk wordt gehoord.

3. Definieer de succesfactoren van je contentstrategie

Om een succesvolle contentstrategie te creëren, zijn er een paar belangrijke factoren die je in gedachten moet houden. Ten eerste is het belangrijk om een duidelijke en samenhangende stem te hebben in al je content. Dit zal helpen om vertrouwen op te bouwen bij je publiek en je merk herkenbaarder te maken. Ten tweede moet je content relevant en interessant zijn voor je doelgroep. Dit betekent dat je content maakt die ingaat op hun behoeften en pijnpunten. Ten slotte moet je ervoor zorgen dat je content goed geoptimaliseerd is voor zoekmachines. Dit zal mensen helpen je content te vinden als ze zoeken naar informatie over het onderwerp. Door deze succesfactoren in gedachten te houden, kun je een contentstrategie opstellen die je helpt je bedrijfsdoelen te bereiken.

4. Kies de juiste kanalen. Welke platformen en/of websites zijn het meest geschikt voor het bereiken van je doelgroep?

Met het enorme aanbod aan platforms en websites kan het moeilijk zijn om te bepalen welke het meest geschikt zijn voor je contentstrategie. Maar door de tijd te nemen om je doelgroep te identificeren en hun behoeften te begrijpen, kun je het veld verkleinen en de kanalen kiezen die hen het best zullen bereiken.

Als je doelgroep bijvoorbeeld bestaat uit werkende professionals, dan zou LinkedIn een ideaal platform zijn om je content te delen. Probeer je daarentegen een jongere bevolkingsgroep te bereiken, dan zijn Instagram of Snapchat wellicht effectiever. Uiteindelijk gaat het erom meerdere kanalen te gebruiken om zoveel mogelijk mensen te bereiken. Door zorgvuldig de juiste mix van platforms te kiezen, kun je ervoor zorgen dat je content het beoogde publiek bereikt.

5. Creëer een contentkalender. Plan waar, wanneer en hoe vaak je content gaat publiceren.

Elke succesvolle contentmarketingstrategie begint met een plan. Zonder plan is het gemakkelijk om te verzanden in de dagelijkse details en je algemene doelen uit het oog te verliezen. Daarom is het essentieel om een contentkalender te maken. Een contentkalender is een hulpmiddel om bij te houden waar, wanneer en hoe vaak je nieuwe content zult publiceren.

Het kan zo simpel zijn als een spreadsheet met kolommen voor elk type content, de datum waarop het wordt gepubliceerd en de kanalen die je gaat gebruiken om het te promoten. Of je kunt een meer geavanceerde tool gebruiken zoals CoSchedule, waarmee je je content rechtstreeks op je WordPress site kunt plannen en publiceren. Welke aanpak je ook kiest, een contentkalender is een essentieel onderdeel van elke succesvolle contentmarketingstrategie.

6. Schrijf krachtige headlines en call-to-action. Zorg dat je titels en marketingcopy aantrekkelijk zijn en je lezers aanzetten tot actie.

Titels zijn een van de belangrijkste elementen van elk stuk tekst, of het nu gaat om een artikel, een blogbericht of zelfs een onderwerpregel voor een e-mail. Een goede kop moet de aandacht trekken en relevant zijn voor de content die volgt. Het moet de lezer een voordeel bieden en aanzetten tot meer informatie. Net zo belangrijk zijn call-to-actions, die lezers aanmoedigen om de volgende stap te zetten, of dat nu doorklikken naar een website is, een whitepaper downloaden of een aankoop doen. De beste koppen en marketingcopy roepen op tot actie en zijn duidelijk, beknopt en to the point. Dus voordat je op publiceren van je volgende stuk content klikt, vraag je jezelf af: Is mijn kop sterk genoeg? Staat in mijn call-to-action duidelijk wat ik wil dat de lezers doen? Zo niet, blijf eraan werken tot je het goed hebt.

7. Promoot je content. Zorg ervoor dat je content voor je doelgroep zichtbaar is en makkelijk te vinden is.

In de huidige digitale wereld is content koning. In welke bedrijfstak je ook actief bent, de kans is groot dat je content moet maken en promoten om je doelgroep te bereiken. Maar met zoveel lawaai daarbuiten, hoe kun je er dan voor zorgen dat je content door de juiste mensen wordt gezien?

Een van de belangrijkste dingen die je kunt doen is ervoor zorgen dat je website geoptimaliseerd is voor zoekmachines. Dit betekent dat je content maakt die rijk is aan trefwoorden en relevant voor je doelgroep. Het betekent ook je content promoten via sociale media en andere kanalen. Door je content bij zoveel mogelijk mensen onder de aandacht te brengen, vergroot je de kans dat iemand hem ziet en met anderen deelt.

Dus als je ervoor wilt zorgen dat je content door de juiste mensen wordt gezien, investeer dan in SEO en promotie. Met een beetje moeite kun je ervoor zorgen dat je harde werk loont met meer verkeer en betrokkenheid.

8. Analyseer en optimaliseer. Bekijk wat er goed gaat, en pas waar nodig je strategie aan.

Elke succesvolle contentmarketingstrategie moet zich voortdurend ontwikkelen om de concurrentie voor te blijven. Dat betekent dat je regelmatig je content moet analyseren om te zien wat goed werkt en waar je kunt verbeteren. Door je content onder de loep te nemen kun je je strategie bijstellen om ervoor te zorgen dat je het meeste uit je inspanningen haalt.

Doen bepaalde stukken content het beter dan andere? Zijn er onderwerpen die lijken aan te slaan bij je publiek? Gebruik deze gegevens voor je toekomstige contentplannen en pas ze waar nodig aan. Het doel is om altijd vooruit te gaan en je resultaten voortdurend te verbeteren. Door een gegevensgestuurde aanpak kun je ervoor zorgen dat je contentmarketing inspanningen altijd op punt staan.

Je wilt beginnen met een contentstrategie, maar je weet niet hoe?

Je hoeft geen contentexpert te zijn om geweldige content te publiceren. FREQUIN helpt je de juiste tone of voice te vinden en boeiende content te maken die aanslaat bij je publiek. Stop met worstelen met copywriting, grafisch ontwerp of socialmediamanagement. Laat FREQUIN het voor je regelen, zodat jij je kunt richten op waar je goed in bent – het runnen van je bedrijf. Meld je vandaag nog aan voor een gratis consult en laat ons je zien hoe eenvoudig het is om aan de slag te gaan met contentmarketing!

Ready for Freakin' good Frequent content? 🚀

Wil jij ook het verschil maken en opvallen met dagelijkse content? Neem contact met ons op en we helpen je graag verder.

doppio content marketing door Frequin